OBJECTIUS
DENUNCIAR la impunitat de l'estat espanyol i marroquí en la massacre de Melilla del passat 24 de juny, i situar l'ocorregut en un context més ampli de crims contra la humanitat dels Estats contra el poble migrant en diversos llocs del món.
- Els ASSASSINATS de les persones en trànsit a les fronteres internes de la UE, i la de MÉS DE 50.000 PERSONES en la seva travessia cap a Europa des de 1993.
- Les condicions indignes i vulneracions dels drets que enfronten les persones que es desplacen per causes forçades.
- Les detencions, privació de llibertat, deportacions i devolucions a les fronteres internes i externes de la UE.
- L'externalització de les fronteres a tercers països com el Marroc, Líbia, Turquia o Níger, governats per règims autoritaris que incompleixen sistemàticament els DDHH. També per la ingerència en la sobirania dels pobles africans amb l'enviament de forces policials estrangeres.
- La criminalització de la solidaritat amb les persones migrades i refugiades i els impediments i obstruccions que imposen a les missions de rescat per a salvar vides en la mar.
- L'explotació laboral i les violències sexuals que enfronten milers de dones migrants durant el trànsit migratori i a la seva arribada, en treballs essencials com el camp o les cures.
- La participació de les forces militars europees i dels EUA en els conflictes oberts als països del Sahel, conflictes que estan provocant la mort de milers de persones i l'èxode de centenars de milers cap a països limítrofs i Europa.
- El negoci de la guerra i les fronteres, que s'ha evidenciat encara més amb la invasió d'Ucraïna per part de Rússia, el reforçament de l'OTAN i l'increment desorbitat de la despesa militar, que se suma a la producció i venda d'armes per part dels governs de la UE a països que intervenen en conflictes a Àfrica i Orient Mitjà.
- El racisme institucional i els discursos racistes i xenòfobs, que s'evidencien en múltiples situacions i s'han posat de manifest en el desigual acolliment entre les persones d'origen ucraïnès i les persones d'altres procedències.
EXIGIR
- Responsabilitats de les institucions públiques, polítiques i policials en les morts. Recerca independent per a l'esclariment. Justícia, reparació i no repetició.
- Que es reconegui i es garanteixi el dret de les famílies per a identificar els cossos dels seus sers estimats, per a saber la veritat sobre les causes de les morts i poder enterrar-los amb dignitat.
- La regularització administrativa de les persones migrants que viuen i treballen en l'estat espanyol i a la UE. Dret a padró, a sostre i habitatge digne, a salut i educació.
- La dissolució de FRONTEX i la desmilitarització de les fronteres.
- La creació de corredors segurs per a totes les persones que es desplacen per causes forçades.
- El tancament dels Centres d'Internament d'Estrangers (CIE) i les estructures de privació de llibertat de les persones en moviment.
- El cessament de les polítiques neocolonials, racistes i patriarcals que oprimeixen als pobles del sud global.
ESCOLTAR i CONÈIXER les dificultats i assoliments dels qui s'enfronten a les polítiques migratòries dels governs que vulneren els drets de les persones migrants.
COMPARTIR les experiències i lluites que s'estan vivint en les rutes migratòries, i en els espais fronterers de les nostres ciutats i pobles.
CONSOLIDAR i avançar en la creació d'una xarxa estatal, europea i internacional de solidaritat de doble via, amb i des de les persones que es desplacen per causes forçades, que pugui donar visibilitat a les violacions dels DDHH en els territoris de frontera, trànsit i acolliment.
CONNECTAR LA MEMÒRIA HISTÒRICA i visibilitzar els escenaris dels qui en uns altres temps van sofrir l'exili i els totalitarismes amb els qui avui travessen les mateixes fronteres i s'enfronten al neofeixisme.